Gruja Petrol

Opština Žitište finansira energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova

U petak 25. juna u Kraljevu potpisani su ugovori između Ministarstva rudarstva i energetike i predstavnika 67 lokalnih samouprava iz Srbije o dodeli sredstava za povećanje energetske efikasnosti. Opštini Žitište dodeljeno je ovim konkursom 2 miliona dinara.
 
Ugovor sa Ministarstvom potpisao je predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević koji je istakao da je i Lokalna samouprava Žitište opredelila 2 miliona dinara što znači ukupno 4 miliona dinara za ovu namenu odnosno opremanje domaćinstava.
 
 
Potpredsednica Vlade i ministarke rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Kraljevu da je potpisivanje i uručenje ugovora o dodeli sredstava lokalnim samoupravama za povećanje energetske efikasnosti početak realizacije nacionalnog cilja smanjenja potrošnje električne i toplotne energije. Ona je rekla da je ovo prvi korak ka racionalnoj upotrebi energije, s obzirom na činjenicu da prosečno domaćinstvo u Srbiji troši 40 odsto više energije u odnosu na druge zemlje.
 
„Poziv je trajao mesec dana, a interesovanje je bilo veliko. Sve kriterijume je ispunilo 67 lokalnih samouprava, a do sada je opredeljeno milijardu dinara. Ovo je važan dan za sve. Za državu, gradove i opštine, ali i za svakoga od nas, za svako domaćinstvo, koje će moći da zameni stolariju, izolaciju, kotlove za grejanje“, rekla je Mihajlovićeva.
 
 
Ona je izjavila da sada slede pozivi za kompanije i građane. „Prvi javni poziv ide prema kompanijama koje će morati da ispune uslove, odnosno da garantuju cenu, rokove i kvalitet. Rok za poziv kompanijama koje raspisuju lokalne samouprave je 10. jul. Sledeći korak je poziv građankama i građanima koji su zainteresovani za ovaj projekat. Sve mora biti javno, dostupno i svi rokovi moraju biti poštovani“, istakla je ona.
 
Mihajlovićeva je izjavila da očekuje prve ugovore sa građanima u avgustu, a radove u septembru, kao da i će se vršiti kontrola procedura i radova, te najavila do kraja godine još jedan javni poziv.

Comments powered by CComment