Gruja Petrol

Bogata istorija Hetina - dragulja na obali reke Begej

Ove godine se obeležava 170. godišnjica od osnivanja Tamašfalve, kako glasi mađarski naziv sela Hetin. Danas ovde živi 327 meštana, pretežno mađarske i srpske nacionalnosti prema popisu stanovništva iz 2022. godine.

Putujući kroz banatsku ravnicu stiže se od male neseobine Hetin, duž srpsko rumunske granice i reke begej. Ovo naselje je šezdesetih godina prošlog veka pripradalo opštini Nova Crnja. Međutim kada je trebalo izgraditi put do odsečenog Hetina, novocrnjansko opštinsko veće se odreklo malog mađarskog sela. Ono je zatim postalo deo opštine Žitište i izgrađen je popločani put koji povezuje Srpski Itebej i Hetin.

Stanovnici Hetina su u dva navrata napuštali svoje selo. Prvi put za vreme turskog perioda a drugi put tokom revolicije i rata za slobodu.

Prema popisu 1869. godine u selu je živelo 1009 meštana. Njihov broj je rastao sve do 1948. godine kada je bilo 2.263. Od tada postepeno opada, tako da je 1991. godine Hetin naseljavalo 966 ljudi. Prema popisu iz 2002. godine broj stanovnika je smanjen na 763. Poslednji popis pokazuje 327 duša.

U selu je 1959. godine postojala biblioteka sa 2000 knjiga. Ponos dragocenog mesta je fudbalski klub Terekveš. Prema rečima predsednika ovog sportskog kolektiva Mihajla Grujića u selu su postojali i atletski i mačevalački klub osnovani kada i fudbalski, što je za malo mesto poput Hetina bila retkost.

Lokalna katolička crkva u sastavu je istočnog dekanata Zrenjaninske biskupije, a kao zavisne pripadaju joj i crkve u Međi i Srpskom Itebeju.

Izvor: List Zrenjanin

Comments powered by CComment