Gruja Petrol

Uskrs u domu porodice Eskić: Dečaci se najviše raduju uskršnjem jutru

Najradosniji hrišćanski praznik, Uskrs, danas se svečano proslavlja u porodici Branislava i Gospave Eskić iz Česterega.

Pripreme su počele još u petak. Na Veliki petak se u svakoj porodici, pa i kod Eskićevih, farbaju jaja.

 – Farbamo mnogo jaja, jer se deca tome neizmerno raduju. Jaja uglavnom farbam u lukovini. To sam nasledila od svoje mame, a ona od svoje… Zajedno sa decom beremo najlepše travke koje nam koriste za ukrašavanje. Stavljamo ih na jaja, pa jaja u čarapu, ili poslednjih godina u džak za povrće, koji se pokazao kao odlično rešenje za dobijanje prelepih šara – priča Gospava Eskić.

 Ona i njen suprug vole što su prazničnu euforiju preneli na decu, pa se svi zajedno raduju i iščekuju najradosniji praznik.

 – Mihajlo ima sedam godina, a Relja dve godine. Najviše se raduju uskršnjem jutru, kad po dvorištu traže poklončiće koje im je doneo zeka. Naravno, ne izostaje ni takmičenje čije je jaje najjače. Posle prazničnog ručka, Mihajlo i Relja ne mogu da dočekaju da istrče na ulicu i da sa drugarima nastave igru – kaže naša sagovornica.

 U porodici Eskić mnogo drže do tradicije i lepih običaja. Redovno odlaze u crkvu na liturgiju, a mama, iako oko dece ima dosta obaveza, trudi se da se na uskršnjoj trpezi nađe mnogo domaćih kolača, pita, lepinja…

– Uskrs je u našoj porodici jako važan i svi mu se radujemo, pa želimo da i našoj deci prenesemo ono što su nama preneli naši roditelji – zaključuje Gospava Eskić.

Izvor www.zrenjaninski.com

Comments powered by CComment