Gruja Petrol

Gordana Nadaždin: Biti privatnik je velika odgovornost, ali i izazov

Gordana Nadaždin, rođena Delić, je iz Banatskog Dvora, a živi u Zrenjaninu. Ima 58 godina, udata je i majka dve ćerke. Po zanimanju je ekonomista, a po opredeljenju, kaže, knjigovođa. Više od 30 godina radila je upravo na poslovima knjigovodstva i računovodstva. I to i u velikom društvenom preduzeću i u preduzetničkoj radnji. Juna ove godine, konačno se, objašnjava, odlučila da uz pomoć sredstava za samozapošljavanje pokrene sopstveni posao i otvori knjigovodstvenu agenciju. Šta je znala o privatnom poslu, a šta je i pored višedecenijskog iskustva učila u hodu pitali smo Gordanu Nadaždin, vlasnicu knjigovodstvene agencije Putokaz kra.

Nekome je dovoljno da ima ideju i da se odmah okuša u privatnom biznisu, a nekome za otvaranje sopstvene firme, ipak, treba vremena.

„Juna ove godine sam, uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje koja mi je odobrila subvenciju za samozapošljavanje, registrovala sopstvenu preduzetničku radnju – knjigovodstvenu agenciju. Po zanimanju sam ekonomista, a po opredeljenju knjigovođa. Stekla sam više od 30 godina radnog iskustva isključivo u poslovima knjigovodstva i računovodstva. Prvi deo radnog veka radila sam u privredi u velikom društvenom preduzeću od oko 450 zaposlenih i u jednoj velikoj preduzetničkoj radnji koja se bavila uvozom cveća iz inostranstva, veleprodajom i maloprodajom. Dodatni posao sam, kratko vreme imala u jednoj knjigovodstvenoj agenciji. Poslednjih 20 godina radila sam u jednoj ustanovi u budžetu. Tu sam se specijalizovala za vođenje budžetskog računovodstva, a takođe i knjigovodstva za udruženja građana“, počinje priču Gordana Nadaždin, vlasnica knjigovodstvene agencije Putokaz kra.

GORDANA NADAŽDIN JE UŠLA U PRIVATNE VODE KADA JE IMALA VIŠE OD 30 GODINA RADNOG STAŽA

„Februara prošle godine ostala sam bez posla kao tehnološki višak u ustanovi u kojoj sam radila. To je bio okidač da počnem da razmišljam o otvaranju sopstvene knjigovodstvene agencije. Mada je ta ideja u meni postojala i tinjala ceo radni vek. Međutim, nikada nisam imala hrabrosti da napravim odlučujući korak i upustim se u taj poduhvat. Septembra 2019. donosim konačnu odluku da otvorim sopstvenu knjigovodstvenu agenciju i da konkurišem za subvenciju kod NSZ. Problem je bio što u trenutku donošenja odluke nisam imala nikakvo predznanje o privatnom poslu. Oslanjajući se na veliko iskustvo u struci, ljubav prema ovom poslu i svoju upornost u radu upustila sam se u tu avanturu. Podnela sam zahtev, dobila subvenciju i juna ove godine registrovala agenciju“, objašnjava naša sagovornica.

PREDNOSTI I MANE PRIVATNOG BIZNISA IZ UGLA GORDANE NADAŽDIN

Nakon prvih meseci iskustva Gordana kaže da biti privatnik nije uopšte lako.

„To je velika odgovornost, ali i veliki izazov. Prednosti privatnog posla su to što si sam svoj gazda, nemate šefa nad glavom, radite posao koji volite, nemate određeno radno vreme. Uz to, fleksibilnost malih firmi je  veća od velikih. Nedostaci privatnog posla su to što se od privatnika uvek traži i očekuje, privatnik kad ode na bolovanje nema nadoknadu, kad ode na godišnji odmor nema platu. PRIVATNIK ZA SVE MORA DA SE IZBORI SAM – ništa mu neće pasti na gotovo i najčešće je to rad bez radnog vremena“, objašnjava naša sagovornica.

„Ipak moja poruka svima koji se razmišljaju da uđu u privatne vode je da ukoliko imaju dobru ideju, jasan cilj, ukoliko znaju to da rade i, pre svega, ako vole to da rade da ne razmišljaju previše. Ako su finansije problem postoje i razni državni fondovi, subvencije i pomoći da se posao pokrene. Iako je teško, jer sam kažem započela posao u vreme pademije, nisam se ni u jednom momentu pokajala što sam otvorila privatnu agenciju. Zrenjanin ima puno knjigovodstvenih agencija, ali ja smatram da za dobru uslugu uvek ima mesta. Trudiću se uvek da, pre svega, kvalitetom usluge obezbedim svoje mesto na tržištu,  a zatim i povoljnim cenama koliko je to moguće uz neizbežan marketing“, zaključuje na kraju razgovora Gordana Nadaždin. Izvor: ilovezrenjanin

 

Comments powered by CComment