Gruja Petrol

Festival kukuruza u Tordi

Protekle nedelje u Tordi je dvanaesti put održan Kukuruz festival. Organizatori manifestacije Mesna zajednica i Društvo za Negovanje Tradicije Jorgovan pridržavajući se donetih mera i zaključaka vlade u vezi COVID-19 i opšte situacije odlučili su da ipak održe ovu već tradicionalnu manifestaciju, za koju su dobili i saglasnost opštinskih nadležnih organa. U okviru festivala ekipe su se takmičile u dve discipline i to u ručnom branju kukuruza i u kuvanju tradicionalnih jela.

U ime organizatora goste i takmičare su pozdravili Janoš Dobai predsednik MZ i Eva Farkaš predsednica društva. Manifestaciju je otvorio Ištvan Pastor predsednik Skupštine Vojvodine i predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara, koji je istakao značaj ove manifestacije u očuvanju kulture, tradicije i zajedničkog življenja i međusobnog poštovanja na ovim prostorima.

Naravno zbog nastale situacije puno manje ekipa je učestvovalo u takmičenju, nije održan ni kulturni program ni planirani koncerti. Nažalost ni ekipe iz bratimljenih mesta iz Republike Mađarske i Republike Rumunije nisu bili u mogućnosti da prisustvuju na manifestaciji. Tako da je u ručnom branju kukuruza takmičilo sedam ekipa, a u kuvanju tradicionalnih jela (pileći paprikaš, gulaš, pasulj, sarma... ) ukupno trideset tri ekipe. A za dobro raspoloženje takmičara i gostiju pobrinuli su se muzičari iz Novog Itebeja, kao i Ervin Palatinuš iz Mužlje.

Comments powered by CComment