Gruja Petrol

''S Tamarom u akciji'' u Hetinu - Večeras od 21h na RTS

Druga epizoda desete sezone TV serijala i nacionalnog humanitarnog projekta "S Tamarom u akciji" posvećena je porodici Pavlović iz sela Hetin.

Tomislav Pavlović (38) je otac petorice sinova. Nakon neskladnog braka i razvoda, jedan od sinova je želeo da ostane sa majkom, a Tomislav sa četvoricom sinova napušta Beograd i seli se u selo Hetin, opština Žitište. Zahvaljujući pomoći svojih roditelja, kupio je kuću i započeo novi život, daleko od bivše supruge, sa kojom ni on ni deca ne žele više kontakt.
Tomislav radi u nadnici, uglavnom sezonske poslove. Da bi brinuo o dečacima, ne može da se stalno zaposli, što mu dodatno otežava situaciju.

Međutim, zbog neispravnih instalacija, u kući izbija požar i Tomislav sa decom ostaje bez krova nad glavom. Zahvaljujući komšijama, lokalnoj samoupravi i dobrim ljudima koji su sproveli akciju prikupljanja pomoći, od prikupljenog novca porodici je kupljena druga kuća.

Nemanja (11), Dejan (10), Nikola (9) i Vukašin (4) u svim poslovima pomažu ocu, naročito Dejan koji voli da kuva. Gaje svinje i koze, imaju malu baštu sa povrćem i prave sir od kozijeg mleka.

Uz veliku pomoć lokalne samouprave, komšija i MZ Hetin koji su i prijavili porodicu Pavlović, ekipa emisije "S Tamarom u akciji" u potpunosti je renovirala i opremila kuću novom stolarijom i podovima, keramikom i sanitarijama, nameštajem i belom tehnikom, kako bi olakšala život Tomislavu i dečacima.

Stanovnici Žitišta su jedinstveni u zemlji, ali verovatno i u svetu jer su najveći obožavaoci legendarnog filmskog junaka iz filma "Roki". U tu čast, osnovali su Udruženje Roki Balboa i podigli statuu na centralnom trgu visoku 5 metara, koja za njih predstavlja simbol istrajnosti, želje za promenama i novog početka.

U gradskom parku u Žitištu se nalazi čuvena "Orlova kula", građevina neobičnog oblika, saznali su legendu o njoj i zašto se baš tako zove.

Kako izgleda tipična ravničarska kuća, kako se i od kojih materijala gradi, šta je odlikuje a šta razlikuje od ostalih kuća, ispričali su nam naši sagovornici.

Opština Žitište, ima i mađarskh i rumunskih sela na svojoj teritoriji. Meštani su, između ostalog, predstavili i svoje običaje Tamarinoj ekipi u novoj epizodi emisije "S Tamarom u akciji" u petak 25. septembra, od 21.10 na RTS 1.

Izvor: rts

 

Comments powered by CComment