Gruja Petrol

Terekveš ponosno nosi svoje godine

Za istoriju fudbala Hetin je selo za primer jer su ovaj klub sačuvale tri nacije kroz stotinu godina postojanja. Osnovali su ga Nemci, duži period između dva rata sačuvali su ga Mađari, a nakon Drugog svetskog rata prihvatili su ga i Srbi kolonisti.

Sve to vreme Klub je nosio samo jedno ime - Terekveš. To u prevodu znači trudbenik ili radnik, pa su se lako oni koji su učestvovali u njegovom radu poistovećivali sa imenom, jer su i sami bili verni i posvećeni poboljšanju života i opstanka u banatskoj ravnici.

U savremenom dobu Terekveš se vezuje za Mihajla Miću Grujića. On je 40 godina u fudbalu, samo pet je proveo van Hetina, a ostalo vreme je igrač, trener, sekretar, ekonom i predsednik jednostavno trudbenik Terekveša. Grujić ne posustaje ni u 62. godini života.

"Mi smo klub koji je otvoren za sve, pa su nam kao prijatelji pristupili igrači iz Subotice, Beograda, Novog Sada, Žitišta, Zrenjanina, Srpskog i Novog Itebeja, Radojeva, Torka, Kikinde, Novih Kozaraca, Kumana, Banatskog Novog Sela, Bečeja. Nije to bilo zbog materijalne koristi već zato što je Hetin prijateljska sredina, fudbaleri su jednostavno voleli da nastupaju za naš tim. Sećam se početkom devedesetih godina prošlog veka Terekveš je igrao važnu utakmicu sa Begom. U Hetinu je tada skupljen novac da iz Zagreba avionom doputuju braća Nešić koji su tamo služili vojsku. Došli su i vratili za vikend a mi smo pobedili" - seća se Grujić

"Prvu utakmicu smo igrali protiv FK Otelek to je komšijsko selo koje je nakon razgraničenja pripalo Rumuniji. Pobedili smo 4:1. Ekipu su sačinjavali uglavnom siromašni zemljoradnici, većinom Nemci. Sačuvana je fotografija sa te utakmice što malo klub koji je tada osnovan ima."

"Posle tridesetih godina prošlog veka u ekipi su ugavnom bili Mađari čiju sam fotografiju 1933. slučajno pronašao u jednom porodičnom albumu. Kolonisti su počeli da dolaze 1948. a 1956. godine su prvi igrači zaigrali klubu i zavoleli fudbal. Od tada traje zajedništvo oko fudbala u Hetinu" - kaže Grujić

GRUJIĆ NE GUBI OVE SEZONE

Sem što je zadužen za najveći deo funkcionisanja kluba Mića Grujić još uvek aktivno igra. Ove jeseni je nastupa u tri utakmice, i to protiv Omladinca iz Ravnog Topolovca, Napretka iz Banatske Topole i Rohama iz Nove Crnje. Za sve mečeve je jedno zajedničko - Kada god sam ja igrao za Terekveš ove jeseni nismo poraženi - ponosno ističe Grujić

Terekveš je u šezdesetim godinama prošlog veka u više navrata bio prvak tadašnjeg zrenjaninskog Sreza, ali nije napredovao u ligaškom takmičenju. Nije bilo tvrdog puta do Hetina, pa je to bio problem za organizaciju utakmica. Asfalt je stigao tek 1972. godine a pre toga su morali da poklanjaju svoje mesto u višem rangu Budućnosti iz Srpske Crnje, Rohanu, Progresulu iz Torka, ili Vulkanu iz Zrenjanina.

Danas je Terekveš član Međuopštinke lige Žitište - Kikinda. Trenutno zauzima treće mesto na tabeli nakon jesenjeg dela sezona sa osvojenih 12 bodoma, osam manje od prvoplasiranog Napretka iz Česterega.

Klub trenutno vode - Mihajlo Grujić predsednik, Zoran Tepić sekretar, Dragiša Grujić trener, Nikolina Batula fizioterapeut, Rafa Robert i Tuba Robert komeseri za bezbednost, Razakov Dragan ekonom.

Za ekipu u ovoj sezoni nastupaju - Mihajlo Grujić, Popov Dejan, Nikolin Svetislav, Rafa Viktor, Markov Živan, Virag Danijel, Životin Nenad, Mike Atila, Trivunović Saša, Marković Dalibor, Trivunović Mirko, Radanov Nemanja, Molnar Erik, Radosav Marko, Bunijevac Nebojša, Trivunović Ljubivoje (kapiten), Tomašev Nikola, Zarin Kristijan, Gvožđarev Duško, Virag Dalibor, Nikola Ristić Simeon, Oliver Rafa, Sabo Aleksandar, Rajić Branislav, Bandu Marinel, Milošević Goran, Živković Đorđe, Heđeši Edvard, Tarana Zdravko.

NAGRADA OPŠTINE ŽITIŠTE

Za stotinu godina rada na razvoju sporta, unapređenju fudbala, i afirmaciju mladih u lokalnoj zajednici a povodom 12. decembra Dana opštine Žitište, FK Terekveš je nagrađen Poveljom za 2020. godinu. Vredan jubilej doprineo je i da Fudbalski savez Vojvodine uruči klubu iz Hetina Plaketu za izuzetan doprinos razvoju fudbala.

Izvor: List Zrenjanin

Comments powered by CComment