Gruja Petrol

Završna svečanost 23. Književnog konkursa - Banatsko pero

Krajem prošle godine organizovana je promocija Zbornika odabranih radova sa tradicionalnog književnog konkursa Banatsko pero koji su Biblioteka „Branko Radičević“ i istoimeni Klub knjige iz opštine Žitište zajednički organizovali po dvadeset treći put.
 
Autori iz Srbije i regiona dostavili su 898 radova na adresu Biblioteke, i to 72 priče, 157 pesama i 669 aforizima. Ovogodišnje žiriranje povereno je dugogodišnjim stručnim saradnicima i dragim prijateljima Biblioteke i Kluba knjige - Milani Rajić Kecić, profesorki srpske književnosti i jezika, Viktoru Škoriću, master profesoru književnosti i Aleksandru Čotriću, aforističaru.
 
 
Žiri je u svojim obrazloženjima priloženim Zborniku opisao utiske i naveo razloge za odabir radova, a za objavu opredelio 20 priča, 30 pesama i 158 aforizama.
 
Diplomom „Belo pero“ za priču „Doć` će Ognjen i Olga na večeru“ nagrađena je Marija Vujović. pesma Milivoja Trnavca koja nosi naziv „Razgovor s pesnikom“ odabrana je za najbolju u svojoj kategoriji, a diploma „Belo pero“ za aforizam „Sve srećne porodice liče jedna na drugu. Ostale žive na Balkanu.“ dodeljena je Zoranu Simiću Zoksu.
 
 
Pohvale žirija za pruču udeljene su Stamenu Milovanoviću i Branku Antiću za priče „Kamenjari“ i „Rojenje duše“. Pohvaljene su i pesme „Sahrana Ane Ahmatove“ Dušana Milićeva i „Zvezdana noć nad Dubovom“ takođe Stamena Milovanovića. Bratislav Kostadinov i Zoran Doderović pohvaljeni su za aforizme.
 
 
Prisutni autori radova koji su odabrani za objavu u Zborniku predstavili su ih ovdašnjoj publici.
 

Comments powered by CComment