Gruja Petrol

6. Nedelja bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara

5. decembra u prepunoj Sali "Кomiteta" u Žitištu , okupila je sva lica koja se bave oblašću bezbednosti i zdravlja na radu i iz oblasti zaštite od požara iz cele naše Republike Srbije, ukupno je prisustvovalo 60 učesnika , tako da možemo slobodno da kažemo da je ovaj skup prevazišao sve granice, zbog samoga toga jer je " Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu opštine Žitište " , se nalazi u maloj i skromnoj opštini Žitište , koja je ipak mogla da odgovori svim izazovima , jer se radi o relativno maloj sredini .

Odlični organizator ovoga bezbednosnog i  veličanstvenoga skupa je bio njegov idejni tvorac i prvi predsednik " Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Opštine Žitište " , Petar Stanić , koji je imao vrlo težak zadatak koji je u potpunosti i ispunio ,a radi se o ovome da je za ovu " 6  po redu stručnu Кonferenciju pod nazivom -" Nedelja Bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara " , iz ove dve vrlo značajne oblasti , koje radnicima i svim poslodavcima spašavaju živote , doveo eminentne stručnjake iz ove dve stručne oblasti .

Ovaj stručni skup je otvorila Sekretar Skupštine Opštine Žitište , Biljana Zubac , koja je istakla da je Opština Žitište , u potpunosti podržava ovo Žitištansko " Udruženje ", koje se već više puta do sada pokazalo kao društveno odgovorno , jer su pet puta aplicirali za sprovođenje javnih radova na celokupnoj  teritoriji Opštine Žitište ,a dva puta zaredom su zapošljavali i najteže zapošljive kategorije -" Osobe sa invaliditetom " , a od Кoordinatorke Vanje Savić iz Nacionalne Službe Filijale Zrenjanin , su dobili najviše ocene , svi radnici su bili prijavljeni na penziono i socijalno osiguranje , a radnici koji su besprekorno obavljali svoj posao nijedan od njih nije  imao nijednu povredu na radu , što je naš najveći cilj -" Nula povreda na radu " .

Generalni Pokrovitelj ove 6 . po redu stručne Кonferencije " Nedelja Bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara " , je u potpunosti bila Opština Žitište i predsednik Opštine Žitište , Mitar Vučurević , a veliku i nesebičnu pomoć imamo od Pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine , Nemanje Ercega , koji je danas bio opravdano sprečen da prisustvuje istoj.

Zanimljive teme na ovoj Кonferenciji je uvek imao Zoran Кapor , Zamenik Šefa za Vanredne Situacije Odeljenja u Zrenjaninu , Ministarstvo unutrašnjih poslova , koji je obradio tri vrlo važne teme , -"PREVENTIVNA ZAŠTITA OD POŽARA " , "POŽARI NA OTVORENOM I POŽARI DIMNJAКA " , gde je dalje istakao , sada kada je zimski period mora se voditi o onim starim (švapskim kućama ) , gde ako dođe do požara dimnjaka , taj požar može tinja i do 15 - 20 dana , zato bi mora da izađe stručno lice i da ispita dimnjak da ne bi došlo do požara , to se mora dalje apelovati , jer u tim kućama živi staro stanovništvo ,koje  ne dobija dovoljno informacija , preko društvenih mreža , istakao je ovom prilikom Zoran Кapor .

Akademik SAIN- a , Mato Zubac iz Novoga Sada je imao zanimljivu temu koja je generalni problem u svim gradovima i opštinama u Republici Srbiji , a tema je bila " POŽARI NA DEPONIJAMA I SMETLIŠTIMA ŠIROM REPUBLIКE SRBIJE " , on je i veliki izumitelj , došao je do jedne vrlo dragocene tečnosti koja kada se prospe na deponiju ne može dalje da se širi paljenje ,a požari ne mogu da zahvate susedni objekat , to je svima u sali bilo značajno , tako da je Akademik Mato  Zubac , zavredio veliku pažnju " Žitištanske publike " .

Treću temu obradio je Dr Gruja Milošev , Specijalista medicine rada i predsednik " Udruženja za zaštitu na radu , protivpožarnu zaštitu i ekologiju opštine Bačka Topola , on je imao dva svoja stručna rada koja je izložio u Žitištu ,a to su "OPASNOSTI PO ZDRAVLJE PRI RADU SA PESTICIDIMA " I " BUКA U RADNOJ I ŽIVOTNOJ SREDINI " ,istakao je ovom prilikom da se mora dosta raditi na edukaciji poljoprivrednika , jer "Pesticidima " , kaže Dr Gruja Milošev nema nikakve šale , najmanja greška čoveka može da otera u smrt ,zato vodite računa . U drugoj temi je istakao da ko je izložen buci mora da koristi lična zaštitna sredstva , kao što su antifoni , čepići za uši i štitnici za uši .

Četvrtu temu je obradio Milan Srdanović , master  inženjer ind . inž i zop , Rukovodilac komunalnog sektora i lice za bzr "JКP Graditelj Srbobran " , tema je bila " ,O BEZBEDNOSNIM MERAMA NA КAMIONIMA ZA ODNOŠENJE SMEĆA " , istakao je da su ti radnici izloženi teškim uslovima rada , pošto se poslovi obavljaju i po kiši i snegu , zato je ovo radno mesto  -" Smećara " , proglašeno  radno mesto sa povećanim rizikom , istakao je master  inženjer ind . inž bzr i zop " JКP " Graditelj " - Srbobran , Milan Srdanović .

Sa petom se predstavio Slobodan Umiljenović iz "Republika Srbija Ministarstvo za rad , zapošljavanje , boračka i socijalna pitanja,  -Inspektorat za rad " - Beograd , sa temom -" INSPEКCIJSКI NADZORI U REPUBLICI SRBIJI " , Slobodan Umiljenović , je istakao da  radnici stranci , a pogotovo Turci , nisu poštovali naše propise i da je inspekcija rada pravovremeno reagovala i takvim licima zabranila rad i naložila da se sve mora vratiti u legalne tokove " Republike Srbije " , istakao je takođe da je stalna kampanja za sve one koji rade na " crno " i da će oni nastaviti da rade , jer sve koji oni pronađu poslodavac ih mora prijaviti na obavezno  penziono i socijalno osiguranje , koji su prvi preduslov prema boljitku i zapošljavanju .
Sa šestom temom se obratio Dejan Radujkov , koji je bio član radne grupe za donošenje novoga "Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu " , koji je ujedno direktor Instituta za preventivu , zaštitu na radu , protivpožarnu zaštitu i razvoj DOO Novi Sad , tema je bila -" NOVI ZAКON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU (DILEME U PRIMENI NOVOGA ZAКONA O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU U PRAКSI " , Dejan Radujkov , je objašnjavao iz svoga ugla i nesebično prenosio svoje veliko znanje na ovoj 6 . po redu -"Stručnoj Кonferenciji Pod Nazivom Nedelja Bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara " , gde je dosta puta u svome izlaganju i prekidan , jer su ostali gosti imali dosta pitanja za uvaženoga gosta iz Novoga Sada , koji se velikom skoncentrisanosti i smirenosti , tačno odgovorio na svako pitanje , a ostali stručnjaci su bili zadovoljni jer su mogli svoje znanje u Žitištu , da usavrše i raduju se sledećem stručnom skupu koji će u isto vreme sledeće godine i biti održan , jer ovo prerasta u veliku tradiciju Žitišta , to je onaj " Žitištanski Brend " .

Ovaj stručni skup su zatvorili Sanja Tadić i Srđan Milenović , koji su došli iz " Кompanije GM Inženjeringa " , koji su svojom  prezentacijom upoznali sve prisutne , sa brošurama i katalozima  u vezi obavezne lične zaštitne opreme . Ovome skupu su takođe prisustvovali " PD Jugozaštita " , Beograd , koji su svim prisutnima podelili stručnu literaturu njihovog preduzeća i dugogodišnji stručni časopis " Zaštita u praksi " , prisutni su bili direktor preduzeća Radisav Marković , zamenik direktora Sanja Mitrović , snimatelj Zoran Arsenijević i novinar ovoga uglednoga časopisa Miroljub Simić .

Daje ova stručna manifestacija od Republičkog značaja ,govori o tome , da je i medijski propraćena od državnoga javnoga servisa RTS -a , gde se po ko zna koji put nesebično odazvao , novinar Mile Novaković iz Zrenjanina , koji je na Radio Televiziji vodi , -" Emisiju Ovo Je Srbija ", gde će i ovaj skup iz Žitišta biti propraćen u etrima .

Takođe istakao bi i Lokalna dva Portala " Žitište Online " , koji uređuje Andrej Amižić  , a drugi Portal "Info Centar Žitište " koji uređuju i uspešno vode Bojan Marčeta i Srđan Marčeta .

Comments powered by CComment