Gruja Petrol

Završna konferencija prekograničnog projekta u Žitištu

Prekogranični projekat pod nazivom “Zajednička podrška na životnom putu u pograničnom području”, finansiran iz INTERREG-IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija zvanično se završava u sredu, 26.10.2022.godine, a u  ponedeljak 24. oktobra u Žitištu, održana je završna konferencija.

Partneri na projektu su opštine Sečanj, Žitište i opština Sakalaz iz Rumunije.

Vrednost projekta je 338 hiljada evra, od čega se 85 odsto finansira iz IPA programa, a 15 odsto su izdvojile lokalne samouprave iz Republike Srbije, uz podršku PS za finansije, 69 hiljada je dobila opština Sakalaz, 133 hiljade opština Žitište i 135 hiljada Sečanj.

-Projekat je intenzivno trajao poslednjih 18 meseci. Inače, dobijena sredstva ovim projektom su bila namenjena za više segmenata. Opština Žitište je obezbedila posao u trajanju od šest meseci za dvanaest gerontodomaćica koje su prošle  akreditovanu obuku u gerontološkom centru u Zrenjaninu kako bi stekle potrebne veštine i znanja za rad sa starijim licima. U Opštini Žitište  opremljeno je dvanaest  Dnevnih klubova za druženje lica „trećeg doba“, u Opštini Sečanj otvoreno je deset Dnevnih klubova,  a te prostorije mogu da se koriste i za neke druge namene. Takođe, za starija i nemoćna lica obezbeđen je i kombi sa šest mesta  kako bi ova osetljiva kategorija stanovništva imala obezbeđen prevoz do Doma zdravlja i slične potrebe.

Comments powered by CComment